
Kemer, Akdeniz kýyýsýnda, Antalya'ya 40 kilometre uzaklýkta olan bir ilçesidir. 1980'li yýllarýn baþýna kadar küçük bir köy iken son 20 sene içinde açýlan tesislerle Türk turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiþtir. Önce köy sonra kasaba olduktan sonra 13 Eylül 1991 yýlýnda da ilçe statüsünü kazanmýþtýr.
Batý Toros Daðlarý'nýn eteklerinde ve 52 kilometre kýyý þeridi boyunca uzanan Kemer ilçesi, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bugün Kemer'in bulunduðu yerde,1910'lu yýllarda Eski Köy adý ile bilinen ve daðlardan gelen seller sonucu göl ve bataklýklardan oluþan bir yerleþim yeri vardý. Eski Köy halký, kendilerini bu sellerden korumak için, daðlarýn eteklerinde 23 kilometre uzunluðunda bir taþ duvar ördüler. Sonralarý, bu duvar nedeniyle köylerine Kemer diyeceklerdir.
Kemer in en eski tarihi MÖ 690 yýlýna dayanmaktadýr. Phaselis antik kentinin kuruluþu bu tarihe dayanmaktadýr.
1960'lý yýllara kadar karayolu olmadýðý için, ulaþýmý sadece deniz yolundan saðlanan Kemer, 1980 sonrasýnda uygulanan Güney Antalya Turizm Projesi kapsamýnda yol ve diðer altyapý deðerlerine kavuþarak hýzla geliþmiþ ve bugün Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden birine dönüþmüþtür. Kemer ilçesi ile Kiriþ, Tekirova, Çamyuva, Arslanbucak,Kuzdere, Beycik, Göynük, Beldibi, Çýralý gibi yerleþim yerleri, antalya turizminden son derece önemli bir yer tutar.
Kemer'in baþta gelen çekiciliklerinden birisi doðal güzelliðidir. Deniz, orman ve daðlar bir noktada birleþmektedir. Denizin berraklýðý, ormanýn yeþilliði, deniz dalgalarýnýn çam aðaçlarýna kadar uzanmasýve çam aðaçlarýnýn plajlarda gölgelik olarak kullanýlmasý oldukça cazip gelmektedir. Beldibi mevkiinden baþlayarak Tekirova’ya kadar olan tüm kýyý tamamen doðal plajdýr. Girintili çýkýntýlý kýyýlarýnda birçok koy ve küçük doðal limanlar bulunur. Kemer merkezinde bulunan plajlar Belediye plajý, yat limaný yanýnda bulunan Ayýþýðý Plajý'dýr. Antik kentin hala ayakta durduðu ve milli park olan Phaselis plajý gibi yerlerde rahatlýkla denize girmek mümkündür. Konaklama tesislerinin havuz ve plajlarýndan da ücret karþýlýðý yararlanmak mümkündür. Kemer’den yakýnýnda bulunan Olympos ve Phaselis antik kentlerine ulaþmak mümkündür. Son yýllarda Söðüt Cumasý, Altýnyaka, Dereköy gibi yüksek yerlere safari turlarý da oldukça ilgi çekmektedir.
Ayrýca yöredeki diðer çekiciliklerde maðaralardýr. Bu maðaralar: Beldibi maðarasý Antalya’nýn 27 km güney batýsýnda denizin kýyýsýndadýr. Tarih öncesi kalýntýlar da bulunmaktadýr. Bir diðer görülmeye deðer maðara ise Molla deliðidir. Kemer'in batýsýnda yükselen Tahtalý Daðý’nýn doðu yamacýnda yer alýr. Bu maðaraya ancak Kemer–Kumluca karayolu üzerinde bulunan Aþaðý Kuzdere veya Tekirova köylerinden yaya olarak ulaþmak mümkündür. Her iki köyden de 3–4 saat yürümek gerekir.
Kemer, 320 yat kapasiteli modern marinasýyla yat turizminde de önemli bir yer teþkil eder. Marina ve 52 km'lik sahil þeridi Avrupa Çevre Eðitim Vakfý (FEEK)'in belirlediði kriterleri saðlayarak Mavi Bayrak almaya hak kazanmýþtýr.
Kemer bölgesi turistik dönem boyunca birçok etkinliðe ev sahipliði yapmaktadýr. Phaselis Sanat Etkinlikleri, Kemer Off-Shore Yarýþlarý, Dünya Ralli Þampiyonasý Türkiye ayaðý (WRC Rally of Turkey), Kemer Karnavalý gibi deðiþik etkinlikler ve ünlü gece klüpleriyle sezon boyunca bölgenin sosyal ve turistik hayatýna büyük katkýlarda bulunmaktadýr.
Kemer çevresinde mutlaka görülmesi gereken yerleri þöyledir: Idryos, Phaselis Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Chimera (Yanar taþ), Adrasan, Üç Adalar, Göynük Kanyonu, Ýkiz Kayalar, Ekopark, Ulupýnar ve Selçuklu Av Köþkü'dür.